Mobilya Verniği Nedir Ve Nasıl Seçilir? Mobilya ürünlerinin vernik ile kaplanması, ürünün kaplanmasında önemli bir aşamadır. Bu tür formülasyonlar piyasada geniş bir yelpazede mevcuttur, bu nedenle satın almadan önce çeşitlerini, ana özelliklerini ve avantajlarını öğrenmelisiniz. Makale mobilya cilaları, seçim kriterleri, uygulama kuralları hakkında bilgiler verecektir.
Mobilya Verniği Genel Açıklama
Mobilya verniği, ahşap yüzeyleri daha parlak ve canlı durmasını sağlamanın yanı sıra koruyucu olarak tasarlanmış bileşiktir. Malzemenin asıl görevi sadece estetik bir görünüm sağlamak değildir. Cila, ürünü mekanik hasarlardan korumaya yardımcı olur, yüzeyi mat veya parlak hale getirebilir, özellikle mobilya değerli bir türden yapılmışsa, doğal ahşabın dokusunun güzelliğini vurgular . Kaplama, özellikle bu tür malzemeye zarar veren nemin etkisinden korunacak ve mantar ve zararlı böcekler ürüne zarar vermeyecektir. Böylece özel bir vernikle kaplanmış mobilyalar şık görünecek ve uzun yıllar dayanacaktır.
Materyal, organik çözücüler ve film oluşturma özelliğine sahip maddelerden oluşur. Kurutma işlemi sırasında, yüzeyde ahşabın dokusunun görüleceği şeffaf bir tabaka oluşturulur. Kompozisyonun diğer özellikleri doğrudan ait olduğu türe bağlıdır. Bu unutulmamalıdır lake mobilya modası geçmez, bu şık ve zarif görünüyor , Vernik sadece ahşap mobilyalarda değil, kontrplak, MDF ve suntada kullanılabilir.
Yüzeyin parlaklığı sağlanır, kir ve nemden korunması çok iyidir, ürünün rengi daha belirgin ve parlak hale gelirken, yapı dayanıklı hale gelir, dış etkenlerden şişme ve çatlama yapmaz. Mobilya verniğinin sınıflandırılması bir dizi özellik ile belirlenir. Bunlardan biri işlemeden kaynaklanan etkidir. Bu nedenle piyasada ahşap mobilyalar için parlak, yarı parlak, mat, renkli ve renksiz boya ve vernikler bulabilirsiniz . İlk ikisi özel bir parlaklıkla ayırt edilir, bu nedenle odunsu yapı belirginleşir. Böyle bir kaplama uzun süre harika görünecek, ancak aynı zamanda dikkate alınması gereken kusurları ve kusurları maskeleyemeyecek.
Değerli ırkların işlenmesinde kullanılan şeffaf bileşimler çok popülerdir , nemden ve diğer zararlı faktörlerden korunma ile baş ederler. Verniklerin renk çeşitleri ise ürünün tonunu değiştirmek ve renk katmak isteyenler için uygundur . Ayrıca, bu bir bütçe seçeneğidir, piyasada geniş bir ürün yelpazesi sunulmaktadır, böylece herkes ihtiyaçlarını karşılayanı bulabilir.
Serbest bırakma şekline bağlı olarak, vernikler sprey kutularında sunulabilir ; venge, siyah, kahverengi ve hatta beyaz olabilen bir bileşimdir popülerdir. Bazı kaplama malzemelerinin kokusuz olduğuna dikkat edilmelidir, ancak bu, üretici tarafından kullanılan bileşenlere bağlıdır.
Vernik Seçim Kriterleri
Çok fazla ahşap mobilyanız varsa ve cilalarını yenileyecekseniz, uzmanların tavsiyelerini dikkate alarak verniği dikkatlice seçmelisiniz. Formülasyonların ana görevi, uzun süre güzel bir görünüm sağlamaktır. Evde çalışmak için cilaya ihtiyacınız varsa ve astarı kendiniz yapıyorsanız, pahalı markalara para harcamamalısınız, bu tür ürünlerle çalışmak çok daha zor, uygun aletleri kullanarak fabrika uygulaması gerektiriyorlar.
Başlamak için, ahşap bir ürünün bozulma derecesini değerlendirmek önemlidir. Çok kullanıma maruz kalan mobilyalara vernik uygulamanız gerekiyorsa, iki bileşenli poliüretan vernik kullanmak daha iyidir. Masa ve sandalye ayaklarına uygulamak için en uygundurlar. Dolap kapaklarını, kapak çerçevelerini veya verniklemek istiyorsanız nitroselüloz ürünleri veya su bazlı vernikleri seçin. Mobilya yoğun olarak kullanılıyorsa, kaplamanın bütünlüğünü korurken, kaplama bu tür yüklerle başa çıkmalı ve bunlara dayanmalıdır.
Panelleri veya kıvrımlı kesikleri olan ürünlere uygulamak için, aerosol şeklinde vernikler uygundur, hiçbir şeyi karıştırmanıza veya fırça aramanıza gerek olmadığı için onlarla çalışmak daha kolaydır. Buna ek olarak, pazar en koyudan en açık tonlara kadar geniş bir renk yelpazesi sunar. Böyle bir araç, ulaşılması zor olanlar dahil tüm alanları boyar. Sonuç olarak, mobilyalar parlayacak ve bakımı daha kolay hale gelecektir.
Vernik kullanarak mobilyalarınızı restore etmeye karar verirseniz, aşağıdaki kurallara uyun.
- Kendi güvenliğiniz için daima iyi havalandırılmış bir alanda çalışın. Yakınlarda ateş veya sıcak hava kaynağı olmamalıdır.
- Eldiven, gözlük ve solunum cihazı ile en iyi şekilde çalışın.
- Üreticinin talimatlarını dikkatlice okuyun, verniği sulandıracaksanız oranlara uyun.
- Kaplama eskiyse, dikkatlice temizlenmeli, bir zımpara makinesi kullanabilir, ardından lekeleri çıkarabilir, yüzeyi yağdan arındırabilir ve tozu çıkarabilirsiniz, ancak bundan sonra vernikleme işlemine başlayabilirsiniz.
- Çizgileri veya lekeleri önlemek için hareketler çapraz olmalı ve katmanlar ince olmalıdır.
- Fırçayı ürüne dik tutarak kıl ucuyla kabarcıkları giderebilirsiniz.
Yukarıdaki tüm kurallara uyarak, mobilyalarınızı evde çok fazla deneyim olmadan kendiniz cilalayabilirsiniz. Bundan sonra ürün dış etkenlerden korunacak ve çok canlı dikkat çekici görünecektir.