Konu İçerik Başlıkları
Kompost Nasıl Yapılır İster yeşil bir bahçe meraklısı olun ister çevreye duyarlı bir dost olun, kompostlama organik ev atıklarını geri dönüştürmenin ve yeniden kullanmanın harika bir yoludur. Ve kompostlama işlemini yapmak göründüğü kadar karmaşık değildir.
İşte bilmeniz gerekenler
01
of 04Neden Kompostlama Yapmaya Başlamalısınız?
Kompostlama, çöp sahasına gidecek olan biyolojik olarak parçalanabilen atıklarını bitkileriniz için gübreye dönüştürebilirsiniz. Bazı bölgelerde kompostlama işlemini uygulasa da şehir yaşamında bunu yapan pek olmaz, çoğu atık genellikle çöp sahalarında çürümeye bırakılır. Ne yazık ki, bu uygulamaların her ikisi de havaya metan, karbon dioksit, karbon monoksit, kükürt dioksit ve daha fazlası gibi zararlı kirleticiler salmaktadır.
Evinizde veya bahçenizde bir kompost kutusu bulundurarak, mutfak veya bahçe atıklarını etkili bir şekilde geri dönüştürüyorsunuz. Bu atığı bahçeniz veya iç mekan bitkileriniz için harika bir besin kaynağına dönüştürüyorsunuz. Bu süreçte, çevre üzerindeki etkinizin yanı sıra karbon ayak izinizi de azaltmaya yardımcı olursunuz. Hem siz hem de gezegen söz konusu olduğunda, bu bir kazan-kazan durumu.
02
of 04Kompostunuza Neler Koyabilirsiniz?
Kompost yapmak için iki tür atığı birleştirmeniz gerekecek: karbon açısından zengin kahverengi atık ve azot açısından zengin yeşil atık. Kompost yığınınıza ekleyebileceğiniz bazı öğeler:
Yeşil atık:
Mutfağınızdan meyve ve sebze artıkları
Çim
Ölü bitkiler
Kahve telvesi ve çay poşetleri
yumurta kabukları
Kahverengi atık:
Kahverengi yapraklar
Pipet
Talaş
Dallar, ağaç kabuğu
Rendelenmiş kağıt ve karton
İdeal olarak, yeşil-kahverengi atık oranı, tek parçalı yeşiller ve üç parçalı kahverengiler olmalıdır.
Bazı atık türleri asla kompost kutunuza eklenmemelidir. Örneğin plastik, cam veya metal atıklar organik değildir, yani bozunmayacaktır. Et, kemik, yağ, süt ürünleri veya evcil hayvan atıkları gibi diğer malzemeler bozulmaya başladığında çok hoş olmayan kokular yayabilir ve sağlık ve hijyen sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, mantar veya bakteri hastalıkları sonucu ölen böcek ilaçları, yabani otlar ve bitkilerle işlem görmüş bahçe atıklarını kullanmaktan kaçının.
Kompostlamanın nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için kompost kutunuzdaki mikroorganizmaların besleyici, organik atıkları yemekten hoşlanan bir evcil hayvan gibi olduğunu hayal edin. Bu ‘evcil hayvan’ kimyasal maddelerle, plastik ambalajlarla veya tuzlu, aşırı işlenmiş gıdalarla beslemezsiniz. İçindeki mikroorganizmaları sağlıklı tutarak kompostunuzu sağlıklı tutmanız önemlidir. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, temiz, organik maddeden oluşan bir “diyet”e bağlı kalmaktır.
03
of 04Adım Adım Kompostlama Kılavuzu
İçeride mi yoksa bahçenizde mi kompost yapacağınıza karar vererek başlayın .
İş için doğru kabı seçin. Açık havada kompostlama yapıyorsanız, açık havada kompostlama için büyük bir tahta sandık veya hatta kapaklı özel bir plastik kompost kovası kullanabilirsiniz. İç mekan kompostlama için 18 kiloluk bir kap fazlasıyla yeterli olacaktır. Alternatif olarak, mutfak atıklarını parçalamak için solucanlara dayanan bir yöntem olan vermikompostlamayı da kullanabilirsiniz.
Katmanlarınızı oluşturun. Bir kahverengi atık tabakasıyla başlayın, üstüne biraz yeşil atık ekleyin, ardından tekrarlayın. 3:1 kahverengi-yeşil atık oranını korumayı unutmayın. Bunu büyük bir kompost kabında açık havada yapıyorsanız, ilk katmanınız ince dallar, küçük dallar veya saman gibi hacimli atıklardan oluşmalıdır. Bu, kompost yığınınız için drenaj ve havalandırma sağlayacaktır.
Kompostunuzu nemli tutun ancak ıslatmayın. Karışım dokunulduğunda kuru geliyorsa, biraz su ekleyebilirsiniz. Karışım ıslak veya su doluysa, fazla nemi emmek için parçalanmış gazete gibi kahverengi atıkları eklemeyi deneyin.
Kompostunuzu haftada en az bir kez çevirin. Yığına daha fazla artık ekledikçe, bunların üstte yığılmak yerine karışıma dahil edilmesini isteyeceksiniz. Kompostun karıştırılması, havalandırılmasına yardımcı olur ve ayrışma sürecini hızlandırır.
Sıcaklığı sabit tutun . Sıcaklık 32 derece’nin altına düşerse, kompostunuz sadece kokan, çürümesi sonsuza kadar süren çürümüş bir karmaşaya dönüşecektir. Benzer şekilde, kompost 60 derece’nin üzerinde çok ısınırsa, bu faydalı mikropları öldürür. 3:1 kahverengi-yeşil atık oranı kullanarak ve haftada en az bir kez çevirerek kompostunuzu yeterince nemli tutarak, kompostunuzun çok ısınmasını veya çok soğumasını önleyebilirsiniz.
Kompost toprak kokusu almaya başladığında, koyu kahverengi bir renge ve ufalanan bir dokuya sahip olduğunda, kullanıma hazır olduğunu anlayacaksınız.
04
of 04Kompost Nasıl Kullanılır
Organik madde ve besin açısından zengin olan kompost, bitkileriniz için gerçek doğal bir gübredir. İlkbaharda çimlerinize veya sebze bahçenize biraz serpebilirsiniz. İç mekan bitkileri için , saksı değiştirirken tek parça kompostu dört parça toprağa karıştırın veya mevcut saksı karışımının üzerine bir katman ekleyin.