Koltuk Kumaşlarınızı Yıkama ve Temizleme Tavsiyeleri Koltuklarınızın kumaş temizliği için yapılacak olan yüzeysel temizleme için verdiğimiz tavsiyelerden yararlanabilirsiniz. Derinlemesine koltuk kumaşlarınızın temizliği ve yıkama işlemi yalnızca profesyonel temizlik firmaları tarafından yapılmalıdır. Bilinçsiz yıkama uygulaması sırasında döşemelik kumaşlarınıza zarar gelebileceği gibi, yıkama sonrasında koltukların tam olarak kurutulamaması hem insan sağlığı hem de kumaş lifleri için olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Kuruma süresi, döşemelik kumaşın türüne ve durumuna bağlı olarak farklılık gösterebildiğinden koltuk yıkama ve kurutma işlemi özel ekipmanlar kullanılarak yapılmalıdır.
Koltuk Döşemelik Kumaş Yıkama Tavsiyeleri
Koltuk kılıfları için kumaş talimatında yıkama verilmişse renklere göre ayırdıktan sonra yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yıkama işleminden önce fermuar ve çıtçıtları kapatmayı unutmayın. Elde yıkama yapılacaksa her zaman soğuk su kullanın. Koltuk kılıfını suya sokmadan önce sabun veya deterjanın tamamen çözülmüş olması önemlidir. Koltuk kılıfını fazla çitilemeden nazikçe yıkayın sonra iyice durulamaya dikkat edin. Koltuk, kanepe ve sandalyeleri yerinde temizlemeniz gerekiyorsa öncelikle döşeme kumaşın üzerindeki tozları çekmek için elektrik süpürgesiyle vakumlamanız gerekir. Her bölgeye ulaşabilmek için, elektrik süpürgenizin uygun ağızlıklarını kullanabilirsiniz. Koltuk veya benzeri döşemeleri kuru olarak fırçalamak, genelde tozu dağıtmaktan ve daha çok işlemesine neden olmaktan başka bir işe yaramaz.
Koltuk kumaşınızın yüzeyindeki tozları elektrik süpürgesiyle aldıktan sonra silme işlemine başlamadan önce renklerin solmayacağından ya da başka türlü bir zarar gelmeyeceğinden emin olmak için koltuk, kanepe veya sandalyenizin kumaşının görünmeyen küçük bir yerinde denemeler yapmanız faydalı olacaktır. Su ile ağartıcı içermeyen deterjan karışımını bir bezi veya kağıt havluyu nemlendirerek döşemelik kumaşı silin. Silme işlemi sırasında çok az düzeyde su kullanımına dikkat edin çok fazla ıslak şekilde silmeme olası bir kuruma sorununun ve koltuk döşemesinin nemli kalmasının önüne geçebilir. Kurumanın hızlandırılması için elektrik süpürgesiyle vakumlayabilirsiniz.
Uluslararası Kumaş Bakımı ve Standart Temizleme Kodları
Döşemelik kumaşlar için herhangi bir bakım veya leke çıkarma müdahelesinden önce ürün üzerinde kanunen bulunması zorunlu olan temizleme talimatındaki kumaş temizleme kodlarına göre hareket etmeniz gerekir.
Aşağıda, mobilya imalatçıları tarafından kullanılan uluslararası standart kumaş temizleme kodları belirtilmektedir:
W: Su bazlı temizleme maddesi kullanın.
S: Yumuşak temizleme çözücüsü (susuz) kullanın.
WS: Su bazlı temizleme maddesi veya yumuşak temizleme çözücüsü (susuz) kullanın.
X: Sadece elektrik süpürgesiyle veya yavaşça fırçalayarak temizleyin.
Döşemelik Kumaş Bakımı
Döşemelik kumaşların düzenli bir şekilde temizlenmesi sevdiğiniz eşyaların uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Gerekli bakımlar, basit kumaşlardan narin kumaşlara kadar periyodik olarak yapılmalıdır. Birden çok elyaf çeşidi veya özel boya kullanılmış olan döşemelik kumaşlar için profesyonel kuru temizleme veya halı yıkama firmalarından destek alabilirsiniz. Kanepe, sandalye, koltuk, deri mobilya, istirahat koltuklarında kullanılan çeşitli türlerde döşemelik kumaşlar vardır.
Döşemelik Kumaş Bakımına İlişkin Püf Noktaları
Mobilyalarınızın kumaşlarını üreticinin talimatlarına uygun temizleme ve bakım gerçekleştirildiğinde oturma odanızdaki, yemek odanızdaki ve yatak odanızdaki kumaş kaplı mobilyalarınızı yıllarca kullanabilirsiniz. Döşeme kumaşlarına ilişkin olarak aşağıda verilen bakım, temizlik ve leke çıkarma bilgilerine uygun hareket ederek mobilyalarınızın güzelliğinin kalıcılığını da büyük ölçüde artırabilirsiniz.
Döşemelik Kumaştaki Lekeleri Çıkarma Önerileri
Kanepenizin üzerinde televizyon seyrederken, kitap okurken, arkadaşlarınızla sohbet ederken geçirdiğiniz vakit düşünüldüğünde bir döküntü veya leke olmaması kaçınılmazdır. Koltuk, minderi ve diğer döşemeli mobilyaların yerlerini belirli aralıklarla yeniden düzenlerseniz, Özellikle koltuklarınızın minderleri sabit değilse belirli aralıklarda ters çevirerek kumaşın orantılı ve daha uzun sürede eskimesini sağlayabilirsiniz. Doğal şekillerini ve görünümlerini uzun süre korurlar. Düzenleme sırasında koltuk, sandalye, berjer vb benzeri eşyaları doğrudan güneş alan yerlere koymamaya, sigara dumanından ve yemek pişirme alanlarından uzakta tutmaya özen gösterin. Çünkü bu saydıklarımız koltuk kumaşınıza farklı şekillerde zararlar verebilir. Örneğin; güneş, ışığı döşemelik kumaşı soldurabilir veya koltuk eşyanın yakınına koyulduğu ısı kaynağı; kumaşı, deriyi, ahşabı ve cilaları tamamen kurutup, koltuk kumaş liflerini yıpratabilir.
Koltuk yıkama işleminin de bu tarz yıpranmaların çözümünde sınırlı bir etkisi vardır.
Kumaş kaplı mobilyalarınızı elektrik süpürgesiyle haftada birkaç kez temizleyin. Mobilyalarınız az kullanılıyor olsanız bile kir ve toz parçacıklarının aşındırıcı etkisi, döşemelik kumaştaki elyafların yıpranmasına neden olabilir.
Sık kullanılan mobilyalar söz konusu olduğunda yastıkların ara sıra dövülerek temizlenmesi, ardından elektrik süpürgesiyle temizlenmesi ve ters döndürülmeleri tavsiye edilir.
Kumaşta vücuttan kaynaklanan yağ birikimini engellemek için koltuk kollarını ve başlarını nemli bezle silin. Kullanılacak koltuk temizleme solüsyonu için kesinlikle imalatçının tavsiyesini dikkate alın.
Kolluk ya da yıkanabilir koruma örtüleri kullanmakla da, özellikle insanların daha kısa giyindikleri yaz günlerinde, koltuk benzeri döşemelerinizi deri, yağ, saç kirlenmelerine karşı korumuş olursunuz.
Kumaş kaplı ev eşyalarının üzerine gazete, dergi vb. koymayın; üzerlerine mürekkep lekesi geçebilir ve çıkarması güç olabilir.
Kumaş kaplı ev eşyalarınıza koyu renkli battaniye, çarşaf vs. örtmeyin; boyaları, kuruyken sürtünme yoluyla veya nemliyken akma yoluyla kumaşa geçebilir.
Kumaş kaplı eşyaların yakınında boya, oje ve mürekkep kullanmaktan kaçının; bu maddeler kumaşın rengini değiştirir ve lekelenmeye neden olur.
Periyodik olarak profesyonel temizlik, kir birikmesinin; yatak, yemek ve oturma odalarınızdaki eşyaların güzelliğine gölge düşürmesini engelleyecektir.
Kumaş Lekeleri Acil Müdahele Yöntemleri
Sıvı döküntüler için
Öncelikle beyaz ve desensiz bir kuru bez veya kağıt havluyla koltuktaki ıslaklığını hafifçe alın. Sonra baskıyı artırın ve artık sıvı emilmeyinceye kadar yeni bir kağıt havlu kullanarak işlemi tekrarlayın. Bastırırken ovalamamaya dikkat edin !
Katı veya yarı-katı döküntüler (gıda maddeleri, vs.) için
Döşeme kumaşı veya koltuk üzerindeki maddeyi bir kaşık veya kör bıçak kullanarak, döküntüyü merkezine doğru hafifçe sıyırmak suretiyle alın. Islak kalıntı söz konusu olduğunda sıvı bir döküntü gibi muamele edin. Eğer kalıntılar leke bırakırsa, Leke Çıkarma sayfasında ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.
Kuru döküntüler için (kül veya kuru kozmetik gibi)
Kül gibi normalde kuru maddelere sıvı eklenmesi, kalıcı lekeye neden olabilir. Söz konusu döküntü bölgesini elektrik süpürgesiyle temizleyin, bir cetvel veya benzeri bir şeyle hafifçe dövün, sonra tekrar elektrik süpürgesiyle temizleyin; ardından kalmış olabilecek kalıntıyı almak için maskeleme bandının yapışkanlı tarafını kullanın.
Eğer kalıntı ve lekeler giderilemezse, Leke Çıkarma sayfasındaki detaylı bilgilere göz atabilirsiniz.
Leke Çıkarılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lekesi olan döşemelik kumaşın görünmeyen bir kısmı üzerinde daima suyu veya temizleme maddesini test edin. Tamamen kurumasını bekleyin; sonra kumaşın üzerindeki etkisini kontrol edin.
Lekenin yayılmasını veya bir halka formu oluşturmasını engellemek için suyu veya temizleme maddesini (leke çıkarma kılavuzunda tavsiye edildiği gibi) küçük dozlar halinde kullanın.
Sabırlı olun; birkaç defa uygulayın; her uygulama sonrasında sıvıyı emdirmek için kuru bir kağıt havlu kullanın.
Bir kumaşı asla ovmayın; ovma işlemi, renk kaybına veya lekenin yayılmasına neden olabilir. Kurumadan önce hafifçe fırçalamak suretiyle kadife kumaşlar üzerindeki tüylenmeyi giderin.
Su lekesi oluşmasını engellemek için bir fan veya kurumayı hızlandırmak için bir fön makinesi (serin ayarda) kullanın. Etkilenmiş bölgenin dış kenarından merkeze doğru kurutun.