Gül Ne Zaman Dikilir Ve Budanır İlkbaharda veya sonbaharda bir gül dikmek en iyisidir. Sonbahar en iyi seçenektir, ancak besleyici köklerin kış için hareketsiz hale gelmeden önce kendilerini toprağa gömmelerini sağlamak için toprak donmadan önce dikmelisiniz. Bahar gelince güller açacak.
Konu Başlıkları
Onları sonbaharda ekemezseniz, ilkbahar ikinci en iyi seçenektir. Don tehlikesinin geçtiğinden emin olun. İlkbaharda ekilen güller, köklerin çok sıcak olmadan önce toprağın derinliklerine kök salması için yeterince uzun bir zamana sahip olacaktır. Çok geç ekilirse, ısı kurumasına ve ölmesine neden olabilir. Güller, iyi nemli kalmaları ve besin arama yeteneğine sahip olmaları için ilk dikildiklerinde çok sulanmalıdır.
Ne Zaman Budanır: Hangi Mevsim En İyisidir?
Erken İlkbahar Budaması: Gül dallarını ilkbaharda budamayı seçerseniz, don tehlikesi geçene kadar beklemelisiniz. Bu nedenle, nerede yaşadığınıza bağlı olarak, Ocak ile Mayıs arasında herhangi bir yerde olabilir. İyi bir gösterge, tomurcukların şişmeye başladığı, ancak çiçek açmadan önce olmasıdır.
Güz Budaması: Budama esas olarak ilkbaharda yapılmalıdır, ancak bazıları ilk dondan hemen sonra sonbaharda biraz budama yapılmasını önerir, bu da gülü kar yağışı sırasında oluşabilecek kış hasarına karşı hazırlar. Büyük budama ilkbaharda yapılmalıdır. Esas olarak kışın aradığınız şey, kışın zarar görmemesi için kesilmesi gereken en uzun dallar veya bastonlar ve ayrıca ölü dallardır. Ayrıca, hiçbir bastonun birbirini geçmediğinden emin olmak istersiniz çünkü soğuk rüzgar estiğinde bu dallar birbirine sürtünerek birbirine zarar verir.
Gül Dalları Nasıl Budanır?
Bir gül dalını budamak için ideal şekil vazo şeklindedir. Bir gülün budanmasının nedeni, yeni sağlıklı büyümeye izin vermek için dalların içinde havanın dolaşabilmesidir, bu da optimal miktarda tomurcukların ortaya çıkmasına ve hastalığın bitkilerinize saldırmasını önlemesine izin verecektir. Dalın ölmesine neden olabileceğinden, asla dalların uzunluğu üçte birinden fazlasını kesmeyin. Buradaki amaç, çalının eşit görünmesini sağlamaktır.
Kör bıçakları seçerseniz, dalı kestiğinizde dalın parçalanmasına neden olabilir ve bu da açık kesimi hastalığa veya enfeksiyona maruz bırakır. Her bitkiden hastalığın yayılmasını önlemek için budadığınız yeri alkole batırmak iyi bir fikirdir. Keserken, bir dalın çıktığı yerden 45 derecelik bir açıyla kesin bu da daldan yeni bir hayat olmasını sağlar ve gül dalına daha güzel bir görünüm verir. .
Kestiğinizde, sapın içinden güzel bir beyaz ortaya çıkarmalıdır. İçeride herhangi bir kahverengi çürüme varsa, baştan sona beyaz olan mükemmel bir temiz kesim elde edene kadar aşağıya doğru klipsleyin. Daha sağlıklı büyüme için sağlıksız dalları budayın.