Sümbül Bakım Önerileri Hoş kokulu kokusu ve rengarenk çiçek yapılarıyla sümbüller popüler bir bahar çiçeğidir. Ancak sadece iki ila üç haftalık kısa bir çiçeklenme ve açma döneminden sonra çiçekleri solmaya başlar ve yapraklar dağınık görünmeye başlar. Peki çiçek açtıktan sonra sümbüllerinize ne yapmalısınız?
Birçok insanın bahçe çiçek seçimi olan sümbül, dış mekan alanına, hatta iç mekan pencere pervazına canlılık katabilir. Bahçenizde ve kapalı alanlarda sümbüllerin büyümeleri kolaydır , ancak sümbül yetiştirmek kısa ömürlü olabilir. Sümbül soğanlarını ne zaman ve nasıl ekeceğinizi öğrendiğinizde aylar geçmiş, çiçekler açmış ve bir zamanlar parlak ve canlı olan renkleri solmuş. Her ne kadar onları hemen kesme arzusuna kapılabilirsiniz uzmanlar, çiçek açtıktan sonra sümbüllere karşı biraz sabırlı olmanızı tavsiye ediyor.
Sümbül Çiçeği Açtıktan Sonra Ne Yapmalı
Sümbüllerinizin çiçeklenmeyi bırakması her zaman üzücü bir manzaradır, ancak solmaya başlayan sümbüllerinizle ilgilenmek çok kolay bir süreçtir. Aslında, nergislerle çiçek açtıktan sonra ne yapacağınızı ve laleleri çiçek açtıktan sonra ne yapacağınızı zaten öğrendiyseniz , hiçbir sorun yaşamazsınız. Öncelikle solmuş çiçekleri çıkarmanız gerekiyor. ‘Çiçekler solduktan sonra, bitkinin tohum üretmek için enerji harcamasını önlemek için çiçek sapını tabandan kesin.’
Daha sonra ölü çiçekleri kompost yığınınıza atabilirsiniz , böylece daha sonra yükseltilmiş bahçe toprağınız için taze kompost olarak kullanabilirsiniz. Solan çiçeklerin yapraklarını kesmeyi düşünebilirsiniz. Ancak uzmanlar bunu yapmamanızı öneriyorlar. Yeşillikleri birkaç hafta boyunca sağlam tutarak sümbüllerinize gelecek yıl için en iyi hayatta kalma şansını verebilirsiniz.
‘Yaprakları kesmeyin, çünkü bu bir sonraki yıl için ampullerin beslenmesine yardımcı olacaktır. Yapraklardan herhangi birini bükmemeye veya kırmamaya çalışın; bu, bitkinin bir sonraki çiçeklenme döngüsünde kullanmak üzere depolayabileceği enerji miktarını etkileyecektir.’ Aslında sümbüllerinizin ister toprağa ister saksılara ekilmiş olsun, bu sürecin önemli bir aşamasıdır. Bu nedenle, bu aşamada saksı sümbüllerinizi dışarıya, güneş ışığına çıkarmak ve aynı zamanda sıkı bir sulama ve gübreleme programını sürdürmek de iyi bir fikirdir.
Sümbül, ‘Eğer bir saksıda büyümüşse, saksıyı dışarıya ya da güneşli bir yere taşıyın ve bitkiyi haftada bir kez sulamaya devam edin’. ‘Ancak çok fazla su vermeyin, çünkü bu ampulleri çürümeye daha yatkın hale getirebilir. Ayrıca soğan oluşumuna yardımcı olmak için bitkileri iki haftada bir deniz yosunu ile gübreleyebilirsiniz.’
Altı hafta sonra sümbül bitkinizin yapraklarının sararmaya başladığını göreceksiniz. Bu gerçekleştiğinde, temiz budama makası veya bahçe makası ile yaprakları tekrar yer seviyesine kadar kesebilirsiniz. Daha sonra dikkatinizi ampullere odaklanmanız gerekir. ‘Eğer drenajı iyi olan bir toprağınız varsa sümbül soğanlarınız muhtemelen gelecek yıla kadar toprakta kalabilir.’
Sümbül soğanları çok fazla suya maruz kaldıklarında çürümeye yatkın olduğundan, çok fazla ıslanmadıklarından emin olun. Toprağınızın kalitesinden endişeleniyorsanız, ampullerinizi kaldırmalı ve çuval içinde serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Saksıda sümbül yetiştirdiyseniz aynı kurallar geçerlidir. Ampulleri saksılarda bırakabilir ve saksıyı kışın kuru, karanlık bir alana taşıyabilirsiniz.