Fayans Boyama Nasıl Yapılır Eskiyen veya renklerinden sıkıldığınız banyo ve mutfak fayanslarını değiştirmek ucuz bir iş değildir. Hem maliyet ve işçilik külfeti zor bir aşamadır. Ayrıca, onarımın aşamasında bir kaç günden fazla katlanmak zorunda kalacaksınız. kir, gürültü, banyo kullanmama zorluğu. Bununla uğraşmak istemiyorsanız ve banyonuzun ve mutfağınızın görünümünü yenilemek istiyorsanız, bu yenileme işlemini yapmak için farklı bir şekilde uğraşmak mantıklıdır. Bu nedenle, banyodaki fayansları boyamanın mümkün olup olmadığını, nasıl yapılacağını anlayacağız.
Konu Başlıkları
Fayans Boyama Hakkında Her Şey
Fayans Boyama: Artıları Ve Eksileri
Fayans, güçlü ve dayanıklı bir dekoratif kaplamadır. Parlak veya mat olabilir. Üst katmanın dokusuna bağlıdır: pürüzsüz veya hafif pürüzlü. Teorik olarak, herkes kendi elleriyle boyayabilir. Ancak boyamanın görünümü farklı olabilir. Özel ön işlem gerektirir. Doğru rengi ve boyayı seçmek önemlidir. Bazı boyalar kategorik olarak bu amaçlar için uygun değildir. Genel olarak, herhangi bir karo türü için boyama mümkündür.
Boyamanın Avantajları
Hızlı görünümü ve rengi yenileme.
Eski fayans görünüm kusurlarının kapatılması.
Çeşitli renk seçenekleri.
Minimum maliyet.
Uygulama kolaylığı. Deneyimsiz bir usta iş ile başa çıkacaktır.
Boyamanın Eksileri
Çözümün dezavantajları, bazı boya türleri için boyama hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak, hiçbir şey zaman zaman güncellemeyi engellemez. O zaman sonuç daha iyi olacaktır. Yerdeki fayansları sadece epoksi veya lateks bileşiklerle boyamak daha iyidir. Aksi takdirde, yoğun kullanım boyanmış zeminde hızla kullanılamaz hale getirecektir. Duvarda boyanan seramik daha uzun süre dayanır.
Boyama sürekli veya seçici olabilir. İlk durumda, boya duvarların tüm alanına uygulanır. İkincisinde sadece parçalar boyanır, desenler, paneller vb. çizilir. Bu durumda bir şablon kullanmak özellikle iyidir. Böylece bir alanı bölebilir, belirli bir bölümüne dikkat çekebilirsiniz. Dekorasyon için sadece bir ton seçin veya renkle oynayın. Yakın kombinasyonlar veya zıtlıklar – burada kural yoktur. Sahibinin beğendiği herhangi bir tasarım uygulanır.
Banyo Fayans Boyası Nasıl Seçilir
Yeni bir boya kalitesi ve dayanıklılığı, tamamen doğru bileşim seçimine bağlıdır. Sıcaklık değişikliklerine, yüksek neme, sık temizliğe dayanması gerektiğini anlamalısınız. Her boya türü bununla başa çıkamaz. Bu nedenle, suda çözünen kimyasal tüm temizlik malzemelerini derhal terk etmeniz gerekir. Alkid emayeler uygun değildir , nemli ortamlarda rahatsızlık verirler. Banyo için aşağıdaki türleri seçmek en iyisidir.
Yağlı Boyalar
Uzun kullanım ömrüne sahip yoğun, yeterince dayanıklı boyalar. Geniş bir renk yelpazesinde üretilmektedir. İstediğiniz gölgeyi elde etmek için gerekirse karıştırabilirsiniz. Uygulaması kolaydır, birkaç gün içinde kurur. Kuruduktan sonra kaybolan güçlü bir kokusu vardır. Zamanla sararabilir, bu özellikle açık ve beyaz renklerde fark edilir.
Epoksi Boyalar
Solventsiz epoksi esaslı, iki bileşenli, dekoratif, ultra şeffaf, reaksiyon kurumalı saf epoksi reçinedir. Dekoratif kaplamalar, üç boyutlu kaplamalarda kullanılır. Plastik, dayanıklı, solmaya karşı dirençli bir film oluştururlar. Su geçirmezdir, sıcaklık değişimlerine tepki vermez, yanmaz. Banyonun sürekli nemli ve sıcak ortamı için iyi olan yüzeyinde mikroorganizmaların çoğalması rahatsız edicidir. Epoksinin dezavantajları arasında yüksek fiyat ve uygulama zorluğu yer alır. Ustalar, acemiler boyamaya geçmeden önce göze çarpmayan alanlarda pratik yapmalarını önerir.
Lateks Boyalar
Lateks boyası, ev veya ofis içinde kullanım için özel olarak formüle edilmiş bir boyadır. Lateks boya olarak satılsa da çoğu marka aslında lateks içermez. Bunun yerine, günümüzün iç cephe boyaları genellikle vinil veya akrilik reçineleri ve bazen de ikisinin bir kombinasyonunu kullanır.Saf lateks ilaveli emülsiyonlar. Bu, kaplamaya artan nem direnci sağlar – suyun tabana geçmesine izin vermez, yıkanabilir ve temizlenebilir. Malzemenin bir başka avantajı da plastisitedir. Bu nedenle, ortaya çıkan tabaka sadece çatlamaz, aynı zamanda 1 mm genişliğe kadar küçük çatlakları da kapatabilir. Lateks boya eksileri: Az ışık yansıtma ve yağlı boyalara göre daha yüksek fiyatlıdır.
Fayans Nasıl Boyanır?
⦁Fayans boyama çalışmasına başlamadan önce boyanın başka alanlara bulaşmaması için koruma örtüsü sermenizi öneririz.
⦁Eğer boyamak istemediğiniz alanlar varsa bu alanların üzerine maskeleme bandı yapıştırabilirsiniz.
⦁Fayansın toz ve kirden arınmış, temiz ve kuru olması işlem öncesinde önemlidir. Bu nedenle hafif nemli bir bezle fayansınızı silebilirsiniz. Böylece olası pürüzlerin önüne geçmiş olursunuz.
⦁Şimdi boyama adımına geçebilirsiniz.
⦁Öncelikle seçtiğiniz rengi uygulamak için uygun bir kaba az miktarda boşaltın.
⦁Eğer uygulama alanınız geniş ise sünger rulo fırça kullanmanızı öneririz.
⦁Fırçanızı kabın içerisinde aşağı yukarı hareket ettirerek boyama işlemini yapın.
⦁Fayansa uygulayacağınız ilk kat her zaman astar boya niteliğindedir ve boyanın fayansa tutunmasını sağlayacaktır.
⦁İlk kat astar boyasını yüzeye uygularken sünger rulonuzu bastırmadan sağa sola, aşağıya ve yukarıya hareketlerle boyayı iyice yedirebilirsiniz.
⦁İnce kısımlar üzerinde çalışırken ipek uçlu fırçadan yardım alabilirsiniz.
⦁İlk kat boyama işlemi bittikten sonra mutfak ve banyo fayanslarında mutlaka 3 gün süre ile kurumanın sağlanmasını beklemelisiniz.
⦁Eğer yerdeki fayansları boyuyorsanız bekleme süresi 5 gün olmalıdır.
⦁Üç gün sonra fayansınızı tekrar boyamaya devam edebilirsiniz.
⦁Ancak bu sefer boyama işlemini tek yöne hareketlerle yapmanız dalgalı görünümlerin önüne geçecektir.
⦁Koyu renk boya çalışmalarında genellikle 2 kat yeterli olurken açık renk çalışmalarda 3 kat uygulama gerekebilir. (Tekrar uyarmakta fayda var her kat arasında 3 gün beklemelisiniz.)
⦁Boyama ve kuruma işlemi tamamlandıktan sonra dilerseniz fayans üzerinde farklı desenler oluşturmak için Stencil uygulaması yapabilirsiniz. Stencil ürünleri fayansınızın birbirinden güzel desenler taşımasına ve daha hoş bir görüntüye sahip olmasını sağlayacaktır. Stencil desenlerinin üzerini dilediğiniz renkte boyayarak fayansınız ile uyumlu çalışmalar yapabilirsiniz.
⦁Boyama işlemi bittiyse ve 3-5 gün arası kuruma süresini tamamladıysanız artık son aşama olan vernikleme işlemine geçebilirsiniz.