Yatağınızı Ne Zaman Değiştirmelisiniz Yatak endüstrisi genellikle sekiz yıllık bir genel kuraldan bahseder, ancak yatağınızı ne zaman değiştirmeniz gerektiğine dair son söz kesinlikle kendi kararınız ve bütçeniz olmalı. Yatağınız kesin son kullanma tarihlerine sahip değildir ve kullanılan malzemeler, yatağın kalitesi, yatağın ağırlığı, tipik uyku pozisyonları, ne kadar kaliteli olursa olsun birçok faktör bir yatağın ömrünü etkiler.
Konu Başlıkları
Araştırmalara göre “Katılımcıların uyku kalitesinin, eski uyku yüzeyinin değiştirilmesiyle önemli ölçüde iyileştiğini buldu…. katılımcılarının yataklarının ortalama 9 yıldan eski olması, yataklarında ortalama 3 yıl geçirdiklerini düşündürmektedir. Yatak yüzeylerine uzatılmış garantiler eşlik etse de, yatak desteğinin, yapısının ve konforun uyku kalitesine göre kullanım ömrünün genel olarak varsayıldığından önemli ölçüde daha az olması çok muhtemeldir.”
Yatakların Ortama Dayanma Süresi
Uzun ömürlülüğü etkileyen en büyük faktörlerden biri, sahip olduğunuz yatak tipi ve orijinal konstrüksiyonun kalitesidir. Düşük kaliteli bileşenlerden yapılmış yataklar, yüksek kaliteli malzemelerden yapılmış yataklar daha hızlı yıpranma eğilimindedir. Ayrıca, farklı yatak türlerinin farklı yaşam beklentileri vardır: Tipik bir yaylı yatak, 5 ila 8 yıl dayanabilir; vücuda uyum sağlayan lateks yatak, 8 ila 12 yıl dayanır.
Alerji Veya Astımla İlgili Problemler Yaşamaya Başlarsanız Değiştirin
Alerji veya astımla ilgili semptomların artması, yatağınızı değiştirmeniz gerektiğinin bir başka işaretidir. Yatağınızı ne sıklıkta süpürür ve temizlerseniz temizleyin, ölü deriyi, vücut yağlarını ve nemi emer ve bu da ölü deri hücrelerini besleyen kirleri çeker. Bir araştırmaya göre, ortalama bir yatak, birçok insanda alerjik reaksiyonlara ve astım semptomlarını kötüleştirebilen 100.000 ila 10 milyon arasında toz akarı içerir. Benzer şekilde, yatak cildinizdeki yağı ve nemi emdiğinde, küf oluşumuna neden olabilir. Siyah lekeler veya küflü kokular, yatağınızı değiştirmeniz gerektiğinin kesin bir işaretidir.
Yaylar Gürültü Yapmaya Başladığında Değiştirin
Düzgün çalışan iç yaylar, uyuyan kişiyi ses çıkarmadan yastıklamak ve tutmak için tasarlanmıştır, bu nedenle yatak yaylarınız gıcırdamaya başlarsa bu bir aşınma ve yıpranma işaretidir. Gıcırtılar, bobinlerin bozulmaya başladığının bir işaretidir ve aslında bükülmeye, kırılmaya veya çatlamaya başlayabilir. Yatak kılıfından çıkan yayları görebiliyor veya hissedebiliyorsanız, yatağınızı değiştirme zamanı gelmiş demektir. Bobinleri eskimeye başladığında kutu yayından da gürültü ve gıcırtı gelebilir. Eşinizin hareketlerini eskisinden daha fazla duymaya veya hissetmeye başlarsanız, bu aynı zamanda bobinlerin eskidiğinin ve yatağınızın kullanım ömrünün sonuna yaklaştığının da bir göstergesidir.
Ağrılı Uyanmaya Başlarsanız Değiştirin
Kaliteli bir yatak, daha iyi bir gece uykusu almanıza yardımcı olur. Vücudunuzu destekleyerek ve omurganızın hizalanmasına yardımcı olarak genel sağlığınıza katkıda bulunur. Sırtınızda, kalçalarınızda, boynunuzda, dizlerinizde veya omuzlarınızda açıklanamayan bir ağrı ile sert ve ağrılı bir şekilde uyanırsanız, bu, yatağınızın değiştirilmesi gerektiğinin kesin bir işaretidir. Bunu kontrol etmenin iyi bir yolu, geceyi başka bir yatakta geçirmektir. Yatak alışverişine gitme zamanı gelmiş olabilir.
Yatağınızın Daha Uzun Ömürlü Olmasını Nasıl Sağlarsınız
Uygun bakım, yatağınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır. İlk satın alma ve kurulumla başlamalıdır: Kaliteli bir yatak ile başlayın ve bunun için doğru tipte baza veya şilte pedine sahip olduğunuzdan emin olun. Geleneksel yaylı modeller gibi bazı şilteler bir kutu yay gerektirirken, vücuda uyum sağlayan lateks yataklar diğerlerine göre daha yoğun ve ağırdır ve sağlam bir baza olması gerekir. Yıllarca temiz kalmasına yardımcı olabilecek kaliteli bir yatak koruyucu ile örtün. Ayrıca vücut yağları, ter, ölü deri hücreleri, küf ve lekelerin yatağınıza girmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Düzenli nevresim değişimi ve yatağın ara sıra havalandırılması, düzenli temizlik ve vakumlamanın yanı sıra yatağın ömrünün uzamasına da yardımcı olabilir. Dökülmeleri ve lekeleri önlemek için yatakta yemek yemekten ve içmekten kaçının. Evcil hayvanları yataktan uzak tutmak ve çocukların yatağı trambolin olarak kullanmasına izin vermemek, yatağınızın daha uzun süre dayanmasına kesinlikle yardımcı olacaktır.