Buzdolabından Çürüyen Gıdaların Kokusu Nasıl Çıkartılır Buzdolabı, her evin önemli bir kileridir. İçinde sıcaktan bozulacak gıdalarımızı daha uzun süre korumak için tutuyoruz. Ancak bazen buzdolabının kapısını açtığımızda hoş olmayan bir koku alırız. Bu yazıda, buzdolabında hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkmasının ana nedenlerini analiz edeceğiz. Ve buzdolabındaki kötü kokulardan nasıl kurtulacağımızı inceleyeceğiz.
Kokunun ortaya çıkmasının dört ana nedeni vardır:
Süresi dolan ürünler.
Buzdolabını uzun süre elektrikten ayırmak.
Boşaltma deliği tıkalı.
Sert kokulu ürünlerin (soğan, balık) depolama standartlarına aykırı olarak depolanması.
Kötü buzdolabı kokularının en yaygın nedeni bozulmuş yiyeceklerdir. Çürük et, balık ve yumurta ile lahana ve çürük sebzeler özellikle koku yayarlar. Et, balık ve sebzelerde her şey normalse, yumurtalar buzdolabında uzun süre saklanarak bozulduğunu göstermeyebilir. Buzdolabının ana elektrik bağlantısı uzun süre kesildiğinde bayat ve kötü bir koku görünebilir, ondan kurtulmak için buzdolabını havalandırmak yeterli değildir, soda veya sabunlu su ile yıkamak gerekir.
Hoş olmayan kokuyu gidermek için sadece buzdolabının içini silmek yeterli değildir, ayrıca buzdolabının tahliye deliğini periyodik olarak temizlemeniz gerekir (Bazen tıkanabilir). Üreticiler bu deliği altı ayda bir temizlemeyi tavsiye ediyor. Güçlü kokulu yiyecekler için, ağzı kapalı orijinal ambalajında veya vakumlu saklama sistemine sahip gıda sınıfı plastik kaplarda saklanmalıdır. Ve buzdolabının kullanım alanını doğru şekilde dağıtın. Yiyeceklerin daha uzun süre taze kalması için, yiyecekleri buzdolabında saklamak için belirli kurallara uymanız gerekir.
Üst buzluk kısmı, tavuk dahil et ve balık malzemeleri için uygundur. Önemli olan depolama kurallarına uymaktır. Kan veya tuzlu su sızıntısı olmaması için her şey hava geçirmez şekilde paketlenmelidir. Süt ürünleri için ikinci raf: süzme peynir, kefir, tereyağı, krema, süt, yoğurt. Yağ özellikle kokuları emmeye eğilimlidir, bu nedenle özel olarak tasarlanmış bir kapta saklanmalıdır.
Üçüncü ve dördüncü raflar, sebze ve meyvelerin yanı sıra yumurtalarla doldurulmalıdır. Sebze ve meyveler sıkı plastik torbalarda paketlenmelidir. Alt rafta ayrıca sebzeler, lahana dahil bütün kök sebzeler bulunur. Kutularda saklamak için en uygun sıcaklık: elma, salatalık, kabak, patlıcan, turp ve mantarlar. Daha az yoğunlaşma için, bu gıda grubu en iyi şekilde poşetsiz saklanır. Buzdolabının kapısı en sıcak yerdir, burada yumurta dahil çabuk bozulan yiyeceklerin saklanmalı aslında tasarımcılar genelde buzdolabı kapılarına yumurtalık yeri yapsada burası yumurta için iyi bir yerdeğildir.
Önce Ne Yapmalı
Buzdolabından kokuyu alır almaz ilk adım, kokunun kaynağını bulup atmaktır. Bundan sonra, cihazın enerjisini kesmeli ve temizlemeye başlamalısınız. Tüm ürünleri kaldırıyoruz. Çıkarılabilir tüm parçaları (raflar, çekmeceler, metal elemanlar) çıkarıyoruz. İlk önce, daha kirli yerleri hafif sabunlu bir suyla veya soda ile silin. Sirke özü, buzdolabındaki koku ve bakterilerle de savaşır. Kamerayı nemli bir bezle ve ardından bir peçeteyle siliyoruz. Temizliğin son aşaması, ürünlerin sadece raflarda değil, buzdolabı kapısında da revize edilmesidir.
Buzdolabında çürümüş etin kötü kokusundan nasıl kurtulurum
Çoğu zaman, etin son kullanma tarihi geçtikten sonra buzdolabını açıyoruz ve hoş olmayan bir koku karşılıyoruz. Çürük eti çöpe göndereceğiz ama arkasından kalan buzdolabından çürük et kokusu nasıl giderilir? Bu soruyu mutfaktaki her ev hanımı soruyor. Koku ile mücadele ederken, hem doğal ürünler hem de ev kimyasalları uygundur. Et attıktan sonra pis kokunun kaynağından kurtulduk, ancak koku ve bakteri buzdolabında kaldı, şu soru ortaya çıkıyor: “Buzdolabını kokmuş et kokusundan nasıl temizlerim?” Hoş olmayan kokudan kurtulmak için sabunlu su ve karbonatla yıkamanız gerekir. Bunu yapmak için sabunu rendeleyin ve sıcak suya doldurun. Sabun çözüldükçe bir çorba kaşığı karbonat ekleyin ve buzdolabı bölmesini temizlemeye başlayabilirsiniz. Sabun çözeltisi, hoş olmayan kokular, mantarlar ve mikroplarla mücadelede mükemmeldir.
Kimyasal deterjanlar hoş olmayan kokulara ve bakterilere karşı mücadelede çok iyidir, buradaki ana şey aşırıya kaçmamaktır. Buzdolabı bölmesi de kokuları çok iyi emen plastikten yapılmıştır. Buzdolabını konsantre bir deterjanla durularsanız, paketlenmemiş yiyeceklerin çoğun tadı ve kokusu deterjan gibi kokabilir. Ayrıca birçok kimyasal temizleyici, dolap yüzeyini çizebilecek aşındırıcı maddeler içerir.
Doğal koku emici ürünler
Buzdolabındaki kötü kokudan kurtulmak için birçok ev hanımı koku emiciler (sorbentler) kullanır.
En yaygın olanları şunlardır: Aktif karbon, en popüler ve en güvenli koku emiciler. Karbon, gözenekli yapısı nedeniyle koku moleküllerini emer. Kabartma tozu, yüzeyleri emen ve zararlı mikroorganizmaların büyümesini engelleyen doğal ve etkili bir koku kontrol maddesidir. Doğal bir buzdolabı dezenfektanı olan sirke, yüzeyi bir çözelti ile (1 × 1 oranında su ile) silmek için yeterlidir ve mikrop ve koku kalmaz. Limon ve siyah çekilmiş kahve de kokuları emmede mükemmeldir.
Geleneksel olarak kullanılan doğal koku gidericiler
Eski zamanlardan beri, özel ev kimyasalları olmadığında, anneannelerimiz çürük et kokusundan kurtulmak için halk tarifleri kullandılar. Modern dünyada, her türlü farklı kimyasal temizleyiciler bulmak mümkün, ancak çoğu ev hanımı hala halk arasında kullanılan doğal malzemeleri tercih ediyor.
Kötü kokuyu buzdolabından çıkarabilirsiniz doğal ürünler?
- Sirke, sirke özü;
- Karbonat;
- Amonyak;
- Limon;
- Odun kömürü;
- Sabun çözeltisi;
- Diş macunu.